Turistfakta Tjeckien

Klimat

Klimatet i Tjeckien och Prag påminner om det klimat vi har här hemma i Norden. Däremot är det lite varmare i Prag på somrarna och något kallare på vintrarna. Under juni, juli och augusti ligger temperaturen i Prag runt 25 grader. Lagom för storstadssemester.

Valuta

Valutan i Tjeckien och Prag heter Koruna,CZK. En svensk krona ger dig 2,45 tjeckiska Koruna.

Språk

Majoriteten av invånarna i Tjeckien och Prag talar tjeckiska. En hel del kan även prata tyska. Pratar man engelska klarar man sig någorlunda. Tjeckernas engelska är inte den bästa nämligen. Invånarna i Prag har däremot en lite mer varierade engelskkunskaper vilket innebär att det kan finnas de som pratar helt okej engelska.
Att lära sig några tjeckiska fraser är inte helt tokigt om man ska åka till Tjeckien. Det kan underlätta kommunikationen något, även fast man kan inte förstår de svar man får. Att kunna några tjeckiska fraser gör även att man kan få ett trevligt bemötande från invånarna.

Priser

Priserna i Tjeckien och Prag är lägre än i Sverige. Öl i Tjeckien är väldigt billigt. På krogen kostar en öl cirka 10 kr. Är priserna på öl över 15 kronor anses det vara dyrt. En Big Mac meny på Mc Donalds kostar cirka 35 svenska kronor.
I områdena kring gamla stan där de flesta turisterna befinner sig är priserna dessvärre mycket högre.

Säkerhet

Brottsligheten i Prag är faktiskt relativt låg för att vara en storstad. Befinner man sig i område där det är väldigt mycket folk ska man dock vara uppmärksam på ficktjuvar. Därför bör man inte bära sin plånbok i bakfickan.
Att gå mot röd gubbe när man är i Prag är förbjudet och leder till böter. Ingen går mot röd gubbe i Prag trots att det är väldigt lite trafik och inga poliser i närheten.
Skulle du däremot råka ut för ordningsmakten och får böter brukar det, som turist, gå att förhandla kring beloppet. Poliserna har en tendens att sätta sitt eget belopp på böteslappen, framförallt när det är turister det handlar om.

Övrigt

Övrig information som kan vara nyttig att ha med sig på sin resa till Prag är att man inte bör dricka vattnet i kranarna. Köp hellre vatten på flaska i affärerna.
Eluttagen fungerar alldeles utmärkt till våra elektriska saker och de ser likadana ut som våra i Sverige.
Att använda sin mobiltelefon i Tjeckien fungerar också bra. Landskoden till Tjeckien är 420, så om du ska ringa dit slår du helt enkelt 00420 eller +420 och sedan numret.

Information är senast uppdaterad: 2021-12-19