Cyril och Metodkyrkan i Prag

Detta är en något annorlunda sevärdhet som inte lockar speciellt många turister. Vilket kan te sig ganska konstigt då det är en väldigt intressant byggnad egentligen.
Ända sedan kyrkan på 1700-talet byggdes har den användst till många olika saker.
Den har bland annat fungerat som tillflyktsplats åt Jan Kubis och Jozef Gabcik. När tyskland ockuperade Tjeckoslovakien var det Reinhard Heydrick som ansvarade för Tjeckoslovakien. Man trodde att han skulle bli Hitlers efterföljare då han var väldigt högt uppsatt inom Nazityskland.
Någon efterföljare blev han inte utan istället mördades han av just Jozef och Jan, som båda två gått en militärutbildning i England.
De båda mördarna gömde sig i källaren i kyrkan, men efter en tid kom det fram var de höll sig gömda och en belöning utfärdades. Tyska soldater fick i uppdrag att döda eller tillfånga ta de båda mördarna och en eldstrid utbröt.
För att driva ut Jan och Jozef fyllde tyskarna kyrkans källar med vatten. De båda männen grävde i kyrkväggarna för allt vad de var värda för att försöka komma ut, men insåg till slut att det inte var någon idé och tog sina egna liv.
Än idag kan man se märken efter de kulor som tyskarna sköt och inne i kyrkan kan man se var de båda männen försökte gräva sig ut.