Tjeckien

Tjeckien kallas även Tjeckiska republiken. Det är ett land i centraleuropa som gränsar till Tyskland, Polen, Slovakien och Österrike. Tjeckien är även en medlemsstat i EU.
I Tjeckien bor det runt 10 miljoner invånare och det officiella språket i landet är tjeckiska. Tjeckiens huvudstad Prag är även den största staden i landet. Staden är mer än 1000 år gammal och bjuder dig som gäst där på en hel del historiska sevärdheter i olika stilarter. Det är just därför som Prag har blivit så populär bland internationell filmare.
1993 blev Tjeckien ett självständig stat efter att Tjeckoslovakien delades i två delar. Innan uppdelningen var Tjeckoslovakien bland de 10 mest industrialiserade länderna i hela världen.

Tjeckiens historia

Enligt den forskning som gjort på Tjeckiens historia sägs det att Kelterna var den första etniska gruppen i detta område. Detta var på 300-talet före Kristus. Innan Kristus födelse hann dessutom germanska stammar tränga undan Kelterna.
Vid 400-talets slut var det Slaver som bosatte sig i trakterna. Historieforskningen har kommit fram till att under 600-talet så förskte man att ena de slaviska stammarna.
På 800-talet härskade det Stormähriska riket. De första byzantiska missionärerna anläder till Tjeckien för att introducera kristendomen för Slaverna.
Fram till 1800-talet hägras historien av kungar, ätter och även det trettioåriga kriget. 1848 är däremot revolutionsåret för Tjeckien. Man strävade väldigt starkt efter att bli en självständig stat vilket ledde till att landet industrialiserades väldigt snabbt. Industrialiseringen gjorde Tjeckien till den region i Habsburgska monarkin som var mest utvecklad. 1918 blev Tjeckien den självständiga stat man strävade efter att bli, man blev helt enkelt Tjeckoslovakien. Under andra världskriget ockuperades Tjeckoslovakien av Hitlers Tyskland och 1945 befriades staten av de allierade styrkona igen.
1968 var det dags för ytterligare en ockupation av Tjeckoslovakien. Denna gången var det Warszawapaktens styrkor under Sovjetunionens ledning. 1989 återinförs den paralamentariska demokratin i Tjeckoslovakien och václav Havel blir president. 1 Januari 1993 delas Tjeckoslovakien till den Tjeckiska och den Slovakiska republiken.

Övrig information om Tjeckien

Tjeckien är indelad i olika områden och dessa är Böhmen, Mähren och en del av Schleisen. Landet består mestadels av berg, och en hel del floder rinner genom landet. Elbe och Oder är de två mest kända.
Annat som är känt i Tjeckien är deras öl. Tjeckerna dricka väldigt mycket öl, mest öl i per person i hela världen faktiskt. Det vanligaste man dricker är fatöl, tjeckerna själva menar det är godast. Öl på flaska dricker man bara när fatölen har tagit slut. Ölen i Tjeckien är väldigt billig, likaså den goda maten de serverar.

Förutom billig öl och god mat finns det en hel del andra saker som Tjeckien har att erbjuda. Det finns en hel del sevärdheter i landet. Prag är ett exempel. Det är en väldigt vacker och mysig stad som i sig har en hel del sevärdheter som är värda att besöka.
Staden Plzen är också en stad som är trevlig att besöka under sin vistelse i Tjeckien. Den ligger i västra Tjeckien och det sägs att det var där som ölen föddes. De bryggerier som finns i staden är världsberömda och man har bryggt öl i flera hundra år. Besöker man staden i oktober månad kan man vara med och fira den årliga ölfestivalen.
I Theresienstadt kan man besöka den plats där ett utrotningsläger/koncentrationsläger för judar låg under andra världskriget. I Theresienstadt dödades 35 000 människor och lika många skickades vidare till andra läger i både Polen och Tyskland. Lägret finns kvar än idag för besökare och det finns även ett museum på platsen.