Hyr hus eller lägenhet i Prag

Prag lockar varje år människor från hela världen att flytta dit. För att underlätta om du planerar att bosätta dig i staden är det bra att känna till hur den lokala fastighetsmarknaden fungerar.

Prissättning

Att hyra en lägenhet i Prag är ganska lätt.

En hyreslägenhet kostar vanligtvis mellan 12 000 CZK (drygt 4 800 svenska kronor/SEK) och 28 000 CZK (drygt 11 200 SEK) per månad, beroende på hur du vill bo. Väljer du att dela boendet med en kompis så kan levnadskostnaderna sänkas, men om du inte hittar någon så finns det möjlighet att dela en bostad med andra personer som har samma ambitioner.

Husgeråd ingår vanligtvis inte i hyran och kan kosta ytterligare 3 000 – 5 000 CZK (drygt 1 200 – drygt 2 000 SEK).

Du kan antingen införskaffa husgeråd som du själv måste inhandla och betala, vilket kan vara mycket tidskrävande, eller du kan få det fakturerat till ägaren till lägenheten.

Om de faktureras till din hyresvärd så får du betala en månadsavgift och i slutet av året räknar din hyresvärd ut årets totala kostnad. Då får du antingen pengar tillbaka eller så får du betala resterande beloppet.

Ett tips är att om du planerar att ha husgeråd som faktureras till ägaren, be denne att visa dig räkningar från tidigare år för att du ska få en uppfattning om kostnaden.

Saker att se upp med

Lägenheterna som hyrs ut kan antingen vara möblerade eller omöblerade, gamla eller nya, renoverade eller ombyggda.

Vissa lägenheter i Prag som inte har blivit renoverade sedan den kommunistiska eran beskrivs ibland som en bostad med ”karaktär”. Detta kan innebära att lysarmaturer, möbler och redskap är tillverkade på den tiden.

Var noga med att uppmärksamma var lägenheten som du tänkte hyra är belägen och se till att det området du väljer är rätt för dig.

Eftersom Prag är indelad i 22 olika distrikt så är det bra att veta i vilket av dessa områden som en lägenhet är belägen. Några av de trevligare, mindre turistiska stadsdelarna, är Dejvice (Prag 6), Pohořelec (Prag 1), Letná (Prag 7) och Vinohrady (Prag 2) men det finns gott om andra bra ställen att bo på.

Hyreskontrakt

För ett korttidskontrakt behöver du inte ha ett grönt kort (ett uppehållstillstånd), men för ett långtidskontrakt är det ett krav. Ett korttidskontrakt är dyrare (30 – 40 procent mer än ett långtidskontrakt), men om du inte har ett uppehållstillstånd (grönt kort) kan det vara ditt enda alternativ. När det gäller kontraktet så pågår ett hyreskontrakt normalt i ett år och du måste ge mellan en och tre månaders varsel om uppsägning av kontraktet innan du flyttar ut från lägenheten.

Du måste vanligtvis betala en insättning motsvarande en månadshyran för ett hyreskontrakt.

Hyreskontraktet kommer sannolikt att vara skrivet på tjeckiska. Om du hyr via en hyresförmedling så kanske du kan få en engelsk översättning av kontraktet, men du kan inte räkna med det. Det är klokt att ta hjälp av en jurist för att titta igenom kontraktet. Jurister i Prag kostar cirka 500 kronor i timmen och du behöver inte mer än 1-2 timmars hjälp. Det kan spara dig många kronor.

Kod i hyreskontraktet

När man tittar på en beskrivning av en lägenhet finns det vanligtvis en kod som anger hur många rum den har: 1 + kk, till exempel eller 3 + 1.

Det första numret är antalet rum medan den andra beskriver köket.

Ibland innebär numret för ett rum ett sovrum, men ibland betyder det bara ”beboeliga” rum, så numret 2 kan innebära två sovrum med ett litet vardagsrum eller ett sovrum och ett vardagsrum, så var noga med att be om en beskrivning av rummen.

Kodens andra del är ofta ”kk”, vilket betyder pentry (kokvrå), så en plats som beskrivs som en 1 + kk är en enrumslägenhet med pentry.

En 3 + 1 är en trerumslägenhet med ett fullt utrustat kök.

Eftersom det här är förvirrande och, eftersom det tjeckiska språket kan ta tid att förstå, så kommer här några fler exempel:

1 + kk = ett rum + pentry

1 + 1 = ett rum + komplett kök

2 + kk = två rum + pentry

2 + 1 = två rum + komplett kök

Att dela bostad

Om du inte har råd med en egen bostad, är delning naturligtvis också ett alternativ. På Prague.TVs hemsida (dess lösenordsskyddade och fastighetsdelen) letar många efter rumskamrater.

Som alla andra typer av kontrakt som görs på nätet är det alltid lämpligt att träffa den person som du har tänkt att dela bostaden med innan du signerar ett hyreskontrakt.

För att hjälpa dig att hitta en lägenhet kan du använda en hyresförmedling som normalt tar ut en månads hyran som provision.

Några avslutande tips

Trots att det inte är lätt så kan det vara värt att försöka bedöma hyresvärdens mentala hälsa! Alla vet att en ”galen” hyresvärd kan bli ett problem, men om personen inte ens pratar ditt eget språk, då är det inte värt att hyra där.