Karlsbron

Karlsbron i Prag är det absolut mest populära sevärdhet i hela staden. Dagligen kommer det mängder med turister för att se och promenera på bron. Somliga kommer även hit för att måla sina porträtt eller ta foto på den vackra borgen.
Karlsbron är Hjärtat i Prag och en sevärdhet man bör ta en titt på så tidigt som möjligt under sin vistelse i staden. På en stäcka på 500 meter möts Prags historia, kultur och folkliv i en härlig blandning.
Man möter gatuförsäljare som ställt upp sina bord på bron, man möter musikanter som spelar en trudilutt, man möter konstnärer som målar sina målningar och man möter turister. Det är som sagt en härlig blandning.

Karlsbron är en av de äldsta byggnaderna i Prag. Det anses också vare en av de vackraste byggnaderna i saden. På Kung Charles IVs order byggdes bron år 1357. Bron är prydd med en hel del statyer längs hela vägen, vilka dock har tillkommit under slutet av 1600-talet och början av 1700-talet.
För att göra konstruktionen i bron starkare sägs det att kungen gav order till bönderna i Prag att de skulle leverera färska ägg som sedan skulle blandas i murbruket. Oavsett om det är sant eller inte så står bron fortfarande kvar trots att det utkämpades tuffa strider 1648, mellan den svenska armén och Gamla stans befolkning. Något som befolkningen i Gamla stan vann.

Karlsbron har samma betydelse för Prag som Eiffeltornet har för Paris. För att njuta som allra mest av bron bör man besöka den tidigt på morgonen då det inte är smockfullt med folk, eller sen på kvällen när mörkret lagt sig. Framförallt om man befinner sig i Prag under hösten eller vintern. Då är nämligen de vackra byggnaderna i Prag upplysta vilket ger en fantastisk syn.