Skelettkyrkan utanför Prag

Är man villig att bege sig en bit utanför Prag för att uppleva intressanta saker bör man bege sig till Sedlec vid Kutná Hora. Dit tar det ungefär en timme med bil från Prag.
Här kan man besöka Skelettkyrkan, där en halvblind munk samlade ben i kryptan från klostrets kyrkogård och gjorde konstfulla formationer. Detta var år 1511.

Klostrets abbot skickades till Jerusalem när kyrkogården grundades. I Jerusalem skulle han hämta jord som skulle spridas över hela jorden. I och med detta kom kyrkogården att betraktas som en del av det heliga landet. Och efter det användes den som begravningsplats för människor från både det Tjeckiska kungadömet och utlandet.
Efter hand växte kyrkogården sig väldigt stor, den blev hela 3,5 hektar stor.
1318 när pestepidemin härjade begravdes det nästan 30 000 människor på kyrkogården. Lika många begravdes under den husitiska krigen i början på 1400-talet.

Man vet inte säkert hur många skelett det finns idag som är samlade i kryptan, men man uppskattar dem till 40 000 människor.
Det kan verka lite makabert att samla på kvarlevor på det här sättet för oss som kommer från Sverige. Men då gäller det att tänka på att kvarlevor inte betraktas på samma sätt inom den katolska världen som inom den lutheranska kyrkan.
Bensamlingen i Sedlec ska påminna de människor som fortfarande är vid liv att allt i världen är förgängligt.