Shopping i Prag – de bästa tipsen för den ultimata shoppingupplevelsen

Prag är troligtvis inte den första staden man tänker på när det kommer till shopping. Vad många däremot inte vet är på bara några decennier har Prag har gått från noll till hundra gällande shopping och utbud. Idag finns flertalet stora shoppinggallerior i modern och internationell klang, som erbjuder många stilar och kläder från de flesta internationella modehusen. Dessvärre innebär inte det låga prisläget att man kan göra några fynd på märkeskläder – de internationella och ”finare” märkena håller nämligen ungefär samma priser. Men, bli inte ledsen för det. Prag erbjuder mängder av hantverk till betydligt lägre priser, där det går att göra riktigt fina fynd!

Här kan man fynda hantverk – både prismässigt och kvalitetsmässigt

Det man i första hand ska handla i Prag är det tjeckiska hantverket, så som det världskända tjeckiska glaset. Det finns även gott om kristall och trähantverk så som dricksglas och skålar, samt de klassiska smyckena i bärnsten. Letar man ordentligt kan man verkligen hitta fynd, framförallt bland smågatornas mindre butiker. Dušní street är en spännande gata att besöka om du är intresserad av tjeckisk design. En annan gata att besöka är Michalská, med en hel del antik- och secondhandbutiker. Andra butiker som verkligen kan vara värda ett besök:

Mosel

En väldigt populär kedja i Prag, troligtvis det kändaste tjeckiska glas- och kristallmärket. Här finns bland annat anor från 1800-talet, personligt graverade glas och klassiska designer. Deras design är så välgjord och populär att de levererar till kungahus och kändisar.

 

Manufaktura

Denna kedja startades från början för att bevara det tjeckiska hantverket, som med tiden bleknade och hade tappat folkets intresse. Idag säljer de främst skönhets- spa- och hudvårdsprodukter, men också typiska tjeckiska hantverk som träleksaker, marionetter och spel.

Kubista

Influerad från Kubismens präglan på staden i början av 1900-talet, är Kubista en härlig butik med väldigt många vackra föremål. Butiken må inte passa alla, men kan vara värt ett besök för ögats fröjd.

Artel

Fokus på böhmisk handgjord kristall. Det finns en hel del vaser och andra handgjorda kristallföremål, samtliga tillverkade enligt gamla traditioner. Oavsett om du är ute efter att köpa eller bara att beundra, är det nästan ett måste att besöka Artel.

 

För den bekvämare shopparen – de bästa shoppinggalleriorna

Prag erbjuder en mängd olika shoppinggallerior som rymmer de flesta internationella märkena, och även en del inhemska affärer. Många är stora med flertalet våningar och erbjuder även caféer och restauranger under samma tak, perfekt om vädret skulle svika. Med moderna inredningar och det stora utbudet av butiker är det inte svårt att få timmarna att gå oavsett vilken galleria som besöket tillägnas.

Palladium

Prags kändaste galleria, innehåller 170 butiker och 30-talet restauranger och caféer. Belagt i centrala Prag nås det lätt till fots, eller med spårvagn och tunnelbana för de sig inte befinner sig i centrum. Här finns butiker som H&M, Calvin Klein, Levis och Apple. Små trevliga delikatessbutiker gömmer sig bakom vissa hörn, och högst upp finns ett mysigt restaurangtorg. Med andra ord finns det något att hitta för alla.

Arkády Pankrác

Med sina tre våningar är denna galleria lagom stor. Med modern och luftig arkitektur erbjuds inte bara shopping, Arkády Pankrác anordnar ofta sociala och kulturella tillställningar för både turister och lokalbefolkning. Nås lätt via tunnelbana.

Atrium Flóra

Lite mindre än de andra galleriorna, men erbjuder fortfarande 130 butiker. Det som gör denna speciell är IMAX-salongen, som är spännande både för barn och vuxna.

Shoppinggator – för dig som uppskattar att vistas utomhus

Vill man vistas utomhus, och föredrar att se mer av staden än det som ryms i en galleria, finns flera gator som är trevliga att gå på. Beroende på var man befinner sig finns alltifrån handgjorda lyxiga föremål och fashionabla butiker till stickade mössor och lokala mataffärer.

Pařížská ulice

Gatan heter ”Paris-gatan” av en anledning! Denna lyxiga gata har en av de finare uppradningar när det kommer till kända märken, här kan du bland annat hitta dyrgriparna Louis Vuitton, Prada, Miu Miu, Gucci m.m. Värt ett besök både för fönstershoppare och de som känner för att spendera en del. En favorit hos Pragsocieteten.

Václavské Námesti

Belagt i utkanten av gamla ligger denna stora och breda gata, med butiker på båda sidor. Här finns kedjebutiker med allt möjligt, där prisnivån är lite lägre än hemma. I närområdet finns flera liknande gator, med ungefär samma utbud och prisnivå. På dessa gator finns det något att finna för alla!

Den kulinariska och lokala upplevelsen – Prags marknader

Utbudet av marknader är begränsat, men det finns en hel del guldkorn. Runt jul och påsk hålls marknader på torget i gamla stan, där man kan köpa allt från inhemsk mat, traditionella ting, blommor, kläder, hantverk m.m. Väldigt mysigt att besöka med nära och kära, eller bara för att strosa runt och kolla på folk.

Havelske trziste

Denna marknad ligger i gamla stan, och är Prags enda permanenta utomhusmarknad. Här kan man fynda souvenirer, blommor, samt frukt och grönt, något som intresserar både turister och lokalbor. Öppet året runt.

Naplavka Farmers Market

”Bondens marknad” har blivit ett allt populärare ställe att besöka i och med det växande intresset för närodlad mat. Här finns mat från lokala bönder, så som kött, grönt, frukt, spannmål m.m.

Affärer som bara måste besökas

Utöver dessa stora gallerior, sevärda gatorna och fyllda marknaderna finns en del originella butiker, till för att fynda personliga och kvalitativa kläder. Är detta något av intresse ska du ägna ett besök åt dessa butiker, som troligtvis kommer att förgylla din garderob och klädstil:

Retro

En hipp liten vintagebutik som erbjuder fantastiska och originella kläder och accessoarer.

Botas Concept store

Här säljs bara färgglada sneakers från det tjeckiska märket Botas. Kommer garanterat vara pricken över i:et på dina kläder, och dra till sig uppmärksamhet från alla håll.

Prag är en förvånansvärt välfylld stad när det gäller shoppingutbud och möjliga fynd. Det finns en del fällor, som shoppingstråket Gyllene korset där utbudet och priserna är detsamma som överallt annars, eller varugruppen för hemelektronik då det ofta är dyrare än hemma på grund av att det är en importerad vara. Utöver detta finns det många guldkorn att finna, och det finns något för alla kategorier – mat, lyxiga märken, loppmarknader, fantastiska hantverk, kristaller, originella fynd och massor av annat. Prag är definitivt värt att beundra.

Betalning

I Tjeckien heter valutan Koruny (CZK) och har de senaste åren pendlat mellan 2,5-3 CZK per svensk krona. Enligt Kreditkortlistan.se finns det många oseriösa växlingskontor i Prag. Du bör därför undvika att växla pengar i Prag. I princip alla restauranger och butiker tar idag kort från Mastercard och Visa.  När du betalar med ett svenskt betal- eller kreditkort i Tjeckien så kommer du att få frågan om du vill betala i svenska kronor eller tjeckiska kronor. Det är i 100 % av fallen alltid bättre att välja tjeckiska kronor och din egen banks växelkurs snarare än att butiken växlar.

Sammanfattning: Shoppa i Prag

Prag är en väldigt trevlig stad när det kommer till shopping. Man hittar de allra flesta stora modehusen och många klädaffärer kring Vaclavtorget. Na Prikope, en gata som finns längst ner på torget är en av de bästa shoppinggatorna i Prag.

Beger man sig något utanför centrum av Prag hittar man många stora shoppingvaruhus som har en något västerländsk stil. Åker man tunnelbana dit, vilket rekommenderas, hittar man bra varuhus vid stationerna Ladvi, Chodov, Flora och Zlicin. Affärer som man kan shoppa i är ungefär de samma på de olika varhusen. Det är affärer som HM, Zara och Q&A.;
Värt att tänka på när man shoppar märkeskläder och kläder överhuvudtaget är att priserna inte skiljer sig speciellt från de vi har här i Sverige. Ibland är det dessutom dyrare i Prag än vad det är i Sverige.

Annat som är populärt att shoppa under en vistelse i Prag är de traditonella tjeckiska hantverken som man kan hitta lite varstans. Det handlar främst om glas- och kristallföremål till billiga priser. Tjeckerna är kända för att vara duktiga tillverkar av just glas- och kristallsaker.Även träleksaker är något man kan se överallt i Prag och det är och en specialitet bland tjeckerna. Granat- och bärnstenssmycken är också något man kan shoppa billigt i Prag.

Är man intresserad av att gå på marknad ska man bege sig till Holesoviceområdet. Marknaden här påminner ganska mycket om det typiska marknaderna man hittar på charteresmål så som Turkiet och spanien. Här kan man verkligen hitta allt man bara kan tänka sig. Till marknaden i Prag går många lokalinvånare själv för att göra sin veckoshopping. Ett besök på marknaden är nästan ett måste oavsett om man är intresserad av att shoppa eller inte. Att bara titta runt bland de olika sakerna som går att köpa där är en upplevelse i sig.