Tjeckisk mat

Tjeckisk mat karaktäriseras av att vara ganska tung. Det är mycket olika kötträtter som serveras tillsammans med Knödel, eller Dumplings som det står på engelska menyer. Knödel består av potatis och mjöl och påminner lite om palt. Till Knödel serverar man som sagt någon form av kött, surkål och rårivna morötter som regel.
vill man äta traditionell tjeckisk mat ska man bege sig till en inhemsk pub, så gör tjeckerna själva åtminstone.
Runt om i Prag finns det också ett stort utbud av restauranger som serverar tjeckisk mat. Men det finns även restauranger som serverar mer internationell mat för de som är intresserade av det. Priserna på maten i Tjeckien och Prag ligger på en bråkdel av det priset vi betalar för en middag på restaurang i Sverige.

Typiska tjeckiska rätter är bland annat skinkstek med knödel och surkål. eller svickova som är nötstek i en sötsur gräddsås och som också serveras med knödel.
Nedan ger vi er några tips på bra restauranger vi rekommenderar er att besöka om ni befinner er i Prag någon gång.

Restaurang Stoleti

Till denna restaurang ska man verkligen gå om man vill äta tjeckisk mat. Det är en väldigt populär restaurang i Prag, hit kommer både turister men också lokalbefolkningen själva. Priserna på maten på Stoleti är väldigt bra, man får en god middag till en bråkdel av svenska priser. Resturangen är dessutom väldigt lätt att hitta då den ligger väldigt centralt i gamla stan inte alls långt ifrån Nationalteatern.

Pivovarsky klub

Vissa restauranger och pubar i Prag är det svårt att sätta en stämpel på om det är en restaurang eller pub. Pivovarsky är en sådan man inte riktigt kan säga vad det är. Att det finns över 200 ölsorter på flaska och sex olika sorter på fat talar för att det är en pub. Men inredningen och den goda maten, på den något begränsade menyn, talar för att det är en restaurang.
Vare sig det är en restaurang eller en pub så är den absolut värt ett besök oavsett om man bara är ute efter en öl eller om man är ute efter en god middag.