Väder i Prag

Då Tjeckien ligger mitt emellan två stora klimattyper kan vädret variera väldigt mycket beroende på var i landet man befinner sig. I västra Tjeckien är det ofta ganska regnigt. Beger man sig till huvudstaden Prag kan man däremot njuta av ett något torrare väder med högre temperaturer. Somrarna i Prag är ofta ganska varma och soliga medans vintrarna är väldigt kalla.

Redan i Maj märker man att värmen är på gång i Tjeckien och Prag. Medeltemperaturen ligger runt 19 grader då. Juni, juli och augusti däremot bjuder på högre temperaturer runt 25 grader. Detta fina väder brukar hålla i sig ända ini september om man har tur.
Däremot rekommenderas man ofta att åka till Prag under juni månad då det är lagom varmt och inte lite fullt med turister som det är i juli och augusti.

Den tjeckiska huvudstaden Prag är belägen i det böhmiska bäckenet, i Centraleuropa, utan närhet till havet. Staden är byggd på flera kullar som går drygt 50 meter över floden Moldau (på tjeckiska Vltava), en biflod till Elbe. Miljonstaden Prag ligger på den 50 breddgraden och har ett tempererat inlandsklimat som påverkar väderförhållandena med stora variationer under året. Klimatet påminner om det vi har i Sveriges södra och mellersta delar.

Preparerade längdskidspår

Under vintern kan det komma en del snö, men det dröjer inte länge innan den har smält bort. Vintern, som varar från december till februari, är relativt kall, med en medeltemperatur som ligger något under fryspunkten. När temperaturen håller sig på minus tre grader under ett par dagar så prepareras längdskidspår i Velká Chuchle, belägen sydväst om staden. Området är en del av Prags distrikt 5.

På grund av att kylig luftmassa stannar kvar i de lägsta luftskikten över staden blir det rätt många gråa dagar och det är inte ovanligt med lätt snöfall. Men när riktigt kalla luftmassor drar in från Sibirien i öster (kallad för sibiřská zima – sibirisk vinter) kan det leda till intensiv kyla, då temperaturen sjunker under minus 20 grader. Så var fallet i februari 1940 med minus 29 grader. I februari 1956 bottnade temperaturen på minus 28. I januari 1985 kryp temperaturen ner till minus 25. Två år senare, i januari 1987, blev det minus 24 och i december 1996 minus 23. Även i februari 2012 var det sibiriska kyla i Prag, då temperatur visade minus 22.

Våren, från mars till maj, är en tid på året som kännetecknas av ett instabilt väder, med de första varma dagarna, men det kalla vädret kan återkomma. Det kan till och med förekomma snöbyar och frost kan inträffa i mars, men ibland även i april. Vårsäsong är kanske en av de bästa tiderna att besöka Prag, särskilt under maj månad.

Naturen vaknar

Temperaturen blir vanligtvis stabilt mildare från andra delen av maj, då även åskväder kan förekomma under eftermiddagarna. Naturen vaknar efter månader av viloläge. Den glädjefyllda atmosfären blir påtaglig när allt fylls med liv runt omkring staden och dess omgivningar. Caféernas uteserveringar fylls på med både turister och Pragborna själva.

Sommarmånaderna, från juni till augusti, är varma eller behagligt ljumma: dagtemperaturen brukar ligga runt 22 grader i juni och 24 grader i juli och augusti. Fronter från Nordsjön kan också passera under den här säsongen, vilket ger välbehövligt regn.

Det kan också torna upp sig till åskväder på eftermiddagen när vädret är som soligast. Under juli och augusti kan det ibland bli sommarhetta, men de dagar då temperaturen överstiger 30 grader är sällsynta. Men perioderna med värmeböljor kan orsaka problem för människor med andningsbesvär.

För att få svalka under den brännande solen så kan det passa bra att besöka vattenparken Aquapalace Prague eller utomhusbassängen Podolí pool. I närheten av Podolí pool finns också Žluté lázně, ett rekreationsområde vid Moldau med mycket utrymme och platser för sport och picknick, som är ett av de mest populära platserna i staden under sommarmånaderna.

Det är inte ovanligt att regnskurar förekommer under den varmaste årstiden, och juli är den månad då det faller mest regn i Prag; 40,1 millimeter i genomsnitt. Det ska jämföras med att det i genomsnitt regnar 257,2 mm årligen i Prag.

Risk för kraftiga översvämningar

De som besöker den tjeckiska huvudstaden behöver inte oroa sig för tornador, orkaner eller andra extrema väderfenomen. Det enda väderorsakade problem som kan förekomma är kraftiga översvämning. Då sommarmånaderna är den nederbördsrikast delen under året står Prag inför hotet av bli översvämmat när regnet blir ihållande.

Den senaste katastrofala översvämningen ägde rum i augusti 2002. Det ihållande regnet drabbade Prag med omgivningar. Vattenmängden i floden nådde nivåer som var 20 procent mer än under översvämningen 1845. Moldau rusade genom Prag och orsakade kaos bland stadens invånare och förstörelse på byggnader och transportnät. Stora översvämningar drabbade den tjeckiska huvudstaden även 2013 och 2016.

Färgrika och kyliga höstmånader

Höstmånaderna – september till november – är färgrika och allt mer kyliga. Att ta på sig varmare kläder är ett måste eftersom vinden och den gråmulna himlen präglar vädret. Det förekommer också vackra solskensdagar, som påkallar till promenader i den vackra staden, till exempel i Franciscanträdgården (Františkánská zahrada) eller Prags botaniska trädgård (Botanická zahrada Praha).

Den första hälften av september är fortfarande behaglig vädermässigt, men himlen blir gradvis grå och dunklare, med regn som kommer ganska tätt. Redan i oktober ligger dagstemperaturen ofta under 15 grader. De första snöfallen uppträder vanligen i november, som ger en föraning om den stundande vintersäsongen.